Horizone Studio.

Contemporary architecture

Horizone Studio

Music Academy Campus in Krakow 

Location  
Krakow
Investor    Music Academy in Krakow
Design       HORIZONE Studio
Authors    Dominik Darasz, Bartłomiej Kisielewski, Robert Strzeński
Co-operation   Krystian Wawer, Jagoda Bogusławska,
                 Michał Rączka (1 etap),
Maciej Warot, Michał Wilczak

Acoustics  dr inz. arch. Andrzej Kłosak - ArchAkustik, Kraków
                  
dr inz. Anders C Gade - Gade&Mortensen Akustik, Dania
Green building consultant  VISIO Architects and Consultants
Landscape design consultant  ST raum A - Berlin

Net area     ca. 30 500 m2 (including 6500 m2 underground)
Concept design  
2017


See also pictures from the competition design stage:
www.horizone.com.pl/pl/aktualnosci/rozstrzygniecie-konkursu-na-AMuz

The theme of the international  two-stage competition was to develop an architectural and urban concept for the new campus of the Music  Academy in Krakow. Located as part of the development should be all the faculties of the Academy (the didactic part), a main concert hall for about 550 people, four large rehearsal rooms (orchestra, choir, organ and theatrical-vocal) an administrative part including the rectory and the senate hall, a library and common spaces, and in addition a building with guest rooms.

Entrance plaza with visible concert hall  as a new emblematic element of the Music Academy visible in the citi scape. 

Wnętrze głównej sali koncertowej
Hall główny sali koncertowej
Schematyczny model 3D układu budynków wpisanych w zastaną zieleń

The multifunctional interior space within the buildings should adhere to the green context of the surroundings (conserving the four mature trees already on the site) creating a friendly and inspiring environment for study. 

The concept for the Music Academy should also comply with urban planning guidelines for development of the planned Music Center in Grzegórzki, both of which are located in the vicinity of the same park.

Widok na dziedziniec z tarasów na 2 piętrze
Dojście od strony od wałów wiślanych, z widokiem na salę teatralną
Część dydaktyczna na parterze w rejonie atriów
Lobby w rejonie jednej z sal prób na 1 piętrze, z widokiem w stronę dziedzińca

Większość sal ćwiczeń wyposażono w zdwojone przeszklenia umożliwiające kontakt wzrokowy pomiędzy wnętrzem sal a przestrzeniami ogólnodostępnymi. Dzięki temu zapewniono pośredni dostęp światła dziennego do ciągów komunikacyjnych i wspólnych stref wypoczynkowych oraz zwiększono optycznie przestrzenność wnętrz.

Projektując część dydaktyczną zrezygnowano z klasycznego układu korytarzowego na rzecz swobodnie rozmieszczonych sal, które tworzą między sobą atrakcyjne przestrzenie. Na granicy poszczególnych stref funkcjonalnych zaprojektowano większe przestrzenie (lobby), co ma prowokować do wspólnego spędzania czasu pomiędzy zajęciami.

Zdjęcie makiety sali koncertowej (makieta wykonana przez Horizone Graphics)

Sala koncertowa łączy zalety sali pudełkowej („shoe-box”) takie jak odczuwalny pogłos i przestrzenność dźwięku z układem widowni dookólnej (typu „vineyard”), która przybliża słuchaczy do sceny i zwiększa intymność odczuwania muzyki bez względu na wielkość i skład orkiestry. Komfortowe wnętrze o wyjątkowej akustyce jest efektem projektowania zintegrowanego.

Dużą uwagę zwrócono na sposób zapełniania i opróżniania sali koncertowej. W celu wyeliminowania zagrożenia gromadzenia się dużej ilości osób przy pojedynczych wejściach na widownię prowadzi 8 wejść. Taki układ komunikacji pozwala na zwiedzanie sali koncertowej oraz hallu głównego na różnych poziomach. Balkon egzaminacyjny połączony jest z VIP lounge, z możliwością organizowania kameralnych bankietów.

Zdjęcie makiety wnętrza sali koncertowej (makieta: Horizone Graphics)
Schematyczny widok sali koncerowej w kierunku sceny i chóru

Aby poprawić orientację w budynku oraz nadać odrębność wizualną Wydziałom, wykończeniu ścian zewnętrznych poszczególnych sal prób przypisano kolorystykę oraz fakturę inspirowaną twórczością malarzy okresu Młodej Polski.

Schematyczny model 3D układu budynków z widocznym podcięciem parteru od strony parku
____ Zdjęcie makiety z widokiem od strony hallu głównego (makieta: Horizone Graphics)
Zespół Horizone Studio na ogłoszeniu wyników konkursu (31.03.2017)

Więcej informacji o rezultatach konkursu Akademii Muzycznej oraz kilka zdjęć z etapu prac Horizone Studio nad konkursem można znaleźć pod linkiem:
www.horizone.com.pl/pl/aktualnosci/rozstrzygniecie-konkursu-na-akademie-muzyczna

Back

News

News from the construction of houses Przestrzenie

25.04.2019, Kraków
A short info from the construction of houses near Borkowski Park

Ericpol office building construction site report

27.01.2015, Lodz
Report and photos of the Ericpol construction site in Lodz

Our design of Regional Government Office selected by the client

23.04.2014, Krakow
The Malopolska Regional Government Office will be constructed in Krakow

PLGBC General Assembly meeting 2014

24.03.2014, Gliwice
Horizone Studio representative in the Board of the PLGBC

SPCC Business mixer in Warsaw

18.09.2013, Warsaw
Meeting of the Scandinavian-Polish Chamber of Commerce

We are in the MARK Magazine

01.03.2013 - MARK MAGAZINE
"What's happening in Polish architecture today and who..."

We are on the cover of the Cleantech Magazine

01.11.2012 - CLEANTECH
Horizone Studio among green building leaders in Poland

We have the best concrete building in the world

27.10.2011, Monterrey
MLP building received Cemex Building Award 2011

Show news Hide news